Bebek > Bebek Kıyafeti ve Mobilya Seçim Tüyoları
Bebek Kıyafeti ve Mobilya Seçim Tüyoları

Bebeğin için doğru kıyafet ve mobilyası seçimi için aşağıdaki önerile göz atıp, ona göre tercih yapabilirsiniz.

Kıyafet seçimi

Bebek alışverişinin en keyifli yanı hiç şüphesiz ki o minik kıyafetlerin arasına dalıp seçim yapmaya çalışmaktır. Bebeğini bu şirin kıyafetlerin içinde hayal etmek bile mutluluk verir. Ancak kıyafet seçiminde kullanılan malzemeden, dikiş yerlerine kadar dikkat etmen gereken bazı önemli noktalar var.

Öncelikle bebeğinin hassas cildinin tahriş olmaması için giysilerin pamuklu, yumuşak ve doğal kumaşlardan yapılmış olması gerekir. Kıyafetler içinde rahat hareket edebileceği kadar bol olmalı, kol ve bacak hareketlerini engellememelidir. Çorapları da aynı şekilde yumuşak ve rahat bir bollukta olmalıdır.

Bebeğine kıyafet seçerken kol, yaka ve bel ağızlarının sert olmamasına ve çıtçıt, düğme gibi unsurlara da dikkat etmen gerekir. Tüylü kıyafetlerden uzak durmalısın, çünkü bebekler buldukları şeyleri ağızlarına götürürler ve tüyler çocuğun boğazına kaçabilir. Karın kısmından açılan tulum ve pijamalar seçerek bez değiştirme işini daha pratik bir şekilde yapabilirsin. Bebeğin çok çabuk büyüyeceği için çok fazla yenidoğan kıyafeti almana gerek yok. Elinde bebeğine giydiremediğin, etiketi bile koparılmamış yepyeni giysiler kalsın istemiyorsan ilk günler için birkaç parçayla yetinip 3-6 aya uygun kıyafetlerden daha fazla alman uygun olacaktır.

Lastikli, düğmeli kıyafetleri yerine omuzdan çıtçıtlı, esnek yakalı, önden açılan tulumlar ya da ikili takımlar seçmek ilk aylarda kolaylık sağlayacaktır. Güvenlik açısından da düğme ya da uzun ipli giysiler yerine çıtçıtlı ve sade olanları ve bebeğine alerji yapmayacak standart belgeli ürünleri (Eko-Tex standart 100 belgesi) tercih etmelisin.

Bebeklerin cildi ince ve dış etkenlere karşı daha duyarlı, yağ tabakası yetişkinlere göre daha az olduğundan soğuğa karşı da dirençsizdir. Bu yüzden bebeğini özellikle ilk aylarda daha dikkatli giydirmeli, tenine değen tüm malzemelerin sağlığa zararlı olmamasına özen göstermelisin. Çocukların yutma riski olduğundan küçük parçalar içeren ve çocuk tarafından koparılma riski olan aksesuarlı ürünleri tercih etmemelisin.

Alacağın giysinin dikiş yerlerine ve üzerindeki nakışların arka kısımlarının sertliğini de kontrol etmelisin. Bebeğinin yaşına göre değil, boyuna göre kıyafet almalısın.

Bebek giysisi seçerken dikkat edilmesi gerekenler
  • Emekleyen bebeklerde diz kısımları dikişli pantolonlar alınmamalıdır.
  • Ayarlanabilir lastikli pantolonlar alınmalıdır.
  • Ayakkabı alırken anatomik ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Çoraplarda katlanır ensek boğazlılar tercih edilmelidir.
  • Bezli bebekler için altı açılabilir ya da kolay çıkarılabilir kıyafetler seçilmelidir.
  • Tüm giysiler için yıkama talimatlarına uyulmalıdır.
  • Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanıp öyle kullanılmalıdır.
  • Saklanırken naftalin ve güve vb. ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bebek mobilyası seçimi

Bebek mobilyası alışverişinde göz önünde bulundurulması gereken ilk husus bebeğin nerede yatacağı olmalıdır. Bebek anneyle birlikte aynı odada mı yatacak yoksa ayrı bir odası mı olacak? Bu konuda uzmanlar genel olarak bebeğin ilk iki yıl anneyle aynı odada ancak ayrı yataklarda yatmasını tavsiye etmektedir. Böylece bebeğin anneye güvenli bağlanması ve kendini güvende hissetmesi sağlanmış olur.

Bebeğinin gelişimi, sağlıklı bir uyku çekmesi ve güvenliği için mobilya seçiminde dikkat etmen gereken birçok nokta var. Öncelikle güvenliğini sağlamak en birincil konu. Özellikle bebeğin yürümeye başladığı andan itibaren bu konuya ayrı bir özen göstermelisin.

Bebek giysisi seçerken dikkat edilmesi gerekenler

İlk 6 ay anne yanı beşiğinde yatması hem senin için büyük kolaylık hem de bebeğin açısından daha güvenli olabilir. Sonraki aylarda bebeğini yatıracağın bebek beşiği parmaklıkları bebeğinin düşmemesi için muhakkak bebeğin boyundan uzun olmalıdır. Eğer kullandığın beşiğin parmaklıklar yoksa bebek yatak bariyeri kullanmalısın. Yine bebeğinin yatağı içerisine kalın yorganlar, oyuncaklar ve delikli, girintili çıkıntılı yapısı olan örtüler koymamaya dikkat etmelisin. Ayrıca bebek beşiği seçiminde işlevselliğe önem vererek, bebeğinin ilerleyen yaşlarında da kullanabileceği büyüyen beşik gibi beşik modelleriyle bütçene de katkıda bulunabilirsin.

Bebeğinin odasına dolap seçerken dikkat etmen gereken en önemli şey ise çok fazla yer kaplamaması. Eğer küçük bir dolap seçeceksen, bazalı ve çekmeceli beşikleri tercih ederek ekstra depolama alanı yaratabilirsin. Yine beşik, şifonyer seçiminde sivri köşeleri ürünlerden uzak durmalısın. Eğer bebeğinin odasında bu tarz mobilyalar varsa sivri köşelerine bebek köşe koruyucu ürünleriyle kazalara karşı koruma sağlayabilirsin.

Senin için özel olarak hazırladığımız Hakan Kütahya Youtube videomuza göz atabilirsin. 

Renklere dikkat!

Bebek odası dekorasyonu konusunda renk seçimi de çok önemli bir yere sahip. Renklerin insan üzerinde psikolojik etkiler düşünülünce renk seçimini dikkat ederek yapman gerekir. Bebek odasında pastel renklerden seçilmesi tavsiye edilir. Açık mavi, yeşil ve bej gibi renkler doğadan renkler olduğu için rahatlatıcı etki yaratabilir. Ayrıca bu renkler odayı olduğundan büyük gösterebilir.

Eğer bebek odası içerisinde illa koyu renkler kullanmak istiyorsan, muhakkak bir pastel renk ile yumuşatıp dengelemelisin. Çünkü koyu renkler odayı küçük gösterir ve basıklaştırır. Ayrıca odanın her köşesinde aynı rengi de kullanmamalısın. Bembeyaz bir oda ise fazla aydınlık olur ve bebeğinin uykuya dalmasını zorlaştırabilir.

Senin için özel olarak hazırladığımız Hakan Kütahya Youtube videomuza göz atabilirsin. 

  • Bebek odalarını dekore ederken nelere dikkat etmeliyiz?
  • Kullanılan malzeme çeşidi bebeğin gelişimini nasıl etkiliyor?
  • Bebek odasının olmazsa olmazları nelerdir?
  • Bebek odasındaki renk uyumu nasıl olmalıdır?
  • Bebek odasını çok para harcamadan dekore etmek mümkün mü?
Regenesis Max ‘a tüm eczanelerden ulaşabilirsiniz.