Bebek > Bebeklerde Kolik Sorunu
Bebeklerde Kolik Sorunu

Doğumdan sonra ilk iki haftada ortaya çıkan, bebeklerde kasılma ve ağlama nöbetleri şeklinde görülen kolik sorunu nedir, nasıl baş edilir?

Doğumdan sonra ilk iki haftada ortaya çıkan, bebeklerde kasılma ve ağlama nöbetleri şeklinde görülen durumdur. Bebeklerin yaklaşık olarak %20'sinde görülen bu durum, bir hastalık ya da hastalık belirtisi olmamakla birlikte net bir tedavisi de yoktur. Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısı 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri geçiren bebeklere konulur. Kolik bebek ağlaması, normal ağlamalardan farklıdır, bebek ağlamaya başladığında kolay sakinleştirilemez ve ağlama nöbetleri çoğunlukla akşamları görülür. Bazen ağlama krizleri 24 saat bile sürebilir. Çoğunlukla her gün görülür ve zaman zaman ağlama krizleri dursa da aniden tekrar başlayabilir. Bu ağlama nöbeti, çoğunlukla gaz çıkarmayla sonlanır. Kolik bebek sıkıntısı çoğunlukla 3. aydan sonra azalarak biter.

Nasıl baş edilir?

Gaz sancısından kaynaklanan bu durumda bebekle başa çıkmak çok yorucu olabilmektedir. O yüzden kendine de iyi baktığından emin olmalısın. Bebeğinin sürekli ağlamalarından dolayı kimseyi suçlamamalı ve mümkün olduğunca sakin, soğukkanlı kalmaya çalışmalısın. Bebeğinin kolik olduğunu düşünüyorsan bu ilk 3 aylık süreçte eşinden ve aile yakınlarından mutlaka destek almalısın. Bebeğinin ağlama nöbetlerini tek başına atlatmaya çalışman zaten yeterince yorgun olan bünyeni iyice yorup bağışıklığını düşürebilir, bıkkınlık tükenmişlik yaratarak sütünün azalmasına kadar bir sonuca varabilir. Bebeğinin sancısının tuttuğu zamanlarda onunla dönüşümlü olarak ilgilenilmelidir. Kolikten kurtulmak için kanıtlanmış bir tedavi şekli yoktur ama kolaylaştıran yollar mevcuttur. Bunlar;

 
  • Bebeğin aç değilse, beslemeye çalışma.
  • Bebeğini kucağınıza alıp yürü ya da bir sallanan sandalyeye otur.
  • Bebeğini bacaklarının üstüne yüzüstü yatır ve sırtını ov.
  • Beslenme esnasında bebeğin gazını daha sık çıkar.
  • Evde uyaranları azalt ve 2 aydan daha küçük bebeğini karartılmış odada kundak şeklinde uyut.
  • Bebeğini salıncak ya da titreşimli yatak vb. bir yere koyarak rahatlatmaya çalış.
  • Bebeğinizi ana kucağına ya da araba koltuğuna koy ve arabayla gezintiye çık. Titreşim hareketleri sakinleştirici olabilir.
  • Bebeğini beyaz gürültü olan makinaların seslerini seviyor ve onlarla sakinleşiyorsa beyaz gürültü sesleri veya müzik dinlet.
  • Ya da bir uzmana danışarak  yardım alabilirsin.
Regenesis Max ‘a tüm eczanelerden ulaşabilirsiniz.