Hamilelik Sonrası > Emzirme Neden Önemlidir ve Nasıl Olur?
Emzirme Neden Önemlidir ve Nasıl Olur?

Yenidoğan bebeğin beslenmesi için en sağlıklı yöntem olan emzirme nasıl gerçekleşir, faydaları nelerdir?

Heyecanla beklediğin bebeğin dünyaya geldi ve artık kucağında. Muhtemelen ilerleyen zamanlarda onunla yapacağın şeylerin hayalini kuruyor, kafanda planlar yapıyorsun ama onun peşinde olduğu tek bir şey var, o da karnını doyurmak çünkü karnı çok aç. Her ne kadar henüz kendisi farkında olmasa da içgüdüsel olarak memene yapışıp lıkır lıkır süt içmek istiyor.

Yeni dünyaya gelen bebeğin için ilk yapman gereken şey onu beslemek. Emzirmek, bebeğini beslemek için tercih etmen gereken en sağlıklı yoldur. İster normal doğum isterse sezaryenle doğum yapmış ol, doğumdan sonra en kısa sürede bebeğin ile tensel temas sağlamalı ve bebeğini emzirmelisin. Ne kadar sık emzirirsen sütün de o kadar kolay gelecektir. Geç emzirmek sütün gelişini geciktirebilir, yeterli süt salgılamak için bebeğini yeterli sıklıkta ve doğru şekilde emzirmen gerekir. Bu konuda sağlık personelinden destek alabilirsin.

Emzirme bir annenin yapabileceği en doğal şeylerden biri olarak görülür fakat bu süreç her anne için o kadar da kolay olmayabilir. İçgüdüsel bir durum olsa da ilk bebeğini kucağına alan anneler için durum biraz zorlayıcı olabilir. Her annenin sütü kendi bebeğine özel doğa tarafından hazırlanmış en ideal besindir ama bazı fizyolojik (iyi beslenememe, meme ucu olmaması ya da içe dönük olması vs. gibi), psikolojik ya da stres (huzursuz ev ortamı, maddi kaygılar, istem dışı hamilelik vb.) kaynaklı sebeplerden ötürü emzirme gerçekleşmeyebilir ya da bebekte meme reddi görülebilir. Böyle bir durumda bir emzirme uzmanından destek almak süreci senin için kolaylaştırabilir, doğru yönlendirmeyle bebeğini en sağlıklı şekilde besleyebilirsin.

Uzmanlar ilk 6 ayda bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmesi yönünde tavsiye vermektedirler. Anne sütünün bağışıklığı güçlendirici, enfeksiyonlara karşı koruyan doğal bileşenler içermesinden dolayı emzirme yoluyla besleme öncelikli tercihtir. Bu 6 ay içinde bebeğin, suya bile ihtiyaç duymadığı söylenir. Bu süreçten sonra, ek besinlerle emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi idealdir. Ek besinlere geçmek de bebeğinin anne sütüne olan ihtiyacını ortadan kaldırmaz. Yine yukarda bahsi geçen etmenlerden ötürü emziremiyor ve bebeğinin beslenmesini mama yoluyla gerçekleştirmek zorunda kalıyorsan da kendini asla suçlu ve eksik hissetmemelisin. Fakat ilk zamanlarda sütünün gelmemesi ya da az gelmesi durumunda hemen pes etmemeli, süt arttırıcı yöntemleri denemeli, beslenmene dikkat etmeli ve vücut besin depolarının dolu tutmalısın.

Bebeğine anne sütü verdiğin süre boyunca bebeğin senin vücut besin depolarını kullanırken anne sütünün salınımı ve içeriği senin beslenmenden etkilenir. Bu sebeple iyi ve dengeli beslenmeli ve vücut besin depolarını dolu tutmalısın.

Emzirme dönemi boyunca Regenesis Max sağlıklı beslenmene, vücut besin depolarını takviye etmene yardımcı olacaktır. İlgili bölümümüze şuradan ulaşabilirsin.

Emzirme dönemi boyunca Regenesis Max sağlıklı beslenmene, vücut besin depolarını takviye etmene yardımcı olacaktır. İlgili bölümümüze şuradan ulaşabilirsin.

Neden Emzirmelisin?
  • Anne-bebek ilişkisi güçlenir, bebeğinin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır..
  • Anne sütü proteinler, yağlar, vitaminler ve karbonhidratlar bakımından en mükemmel bileşeni içerir.
  • Sindirimi kolaydır.Anne sütü bebeğini enfeksiyon ve hastalıklara karşı korur.
  • Emziren anne olarak eski kilona daha çabuk dönebilirsin.
  • Emzirme, ilerleyen zamanlarda yaşayabileceğin meme, yumurtalık kanseri ile menopoz sonrası osteoporoz ve kalça kırığı riskini azaltabilir.
  • Kendine güvenin, bebeğine yakınlık duyma ile bağlanman artar.
  • Emzirme daha pratik, kolay ve maliyetsiz bir yöntemdir.

Bebeğin hastayken de emzirmeyi sürdürmeli hatta normalden daha da sık emzirmelisin. Çünkü emzirme onu sakinleştirecek, anne sütü içerisindeki bileşenler bebeğinin bağışıklık sistemini güçlendirip hastalığı çabuk atlatmasını sağlayacaktır. Emzirmek sadece bir beslenme şekli değil, anne ile bebek arasında sevgi bağını sağlayan güvenli bir bağlanma yöntemidir. İshal gibi hastalıklar sırasında emzirme, hastalığın daha hızlı geçmesine neden olur. Yine ilaç tedavisi gerektiren psikiyatrik bir hastalık ya da kemoterapi gerektiren bir kanser hastalığın yoksa ishal, soğuk algınlığı vb. hastalıklarda bebeğini emzirebilirsin.

Emzirme Hangi Sıklıkta Olmalı?

Emzirme sıklığı bebekten bebeğe değişse de bebeğin her istediğinde mutlaka emzirmelisin. Bebeğin acıktığında ağzını açarak aranır ve sonunda da ağlayarak açlığını belli eder. İlk günlerde sık emzirme “olgun” süt yapımını hızlandırır. Bazı bebekler yeni doğduklarında çok uyur ve yeterince sık ememezler, böyle bebekleri ilk günlerde 3-4 saat sonunda uyanmamışlarsa yanağı sıvazlanarak memeyi almaları için uyandırılmalıdır. İlk haftalarda emzirme aralıkları bir saat, iki saat gibi çok kısa sürelerde olabilir. Her emzirme sonrası memede süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları da uzayacaktır.

Senin için özel olarak hazırladığımız emzirme video içeriğimize göz atabilirsin.

Bebek Nasıl Emer?
  • Bebeğinin ağzını iyice açması için meme ucunu bebeğin alt ve üst dudaklarına değdirmelisin
  • Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavramasını sağlamalısın.
  • Bebek yeterince doyduğu zaman memeyi kendisi bırakır, senin de memelerin boşalıp rahatlar.
  • Eğer bebek memede doğru yerleşmemişse iyi ememez ve bu sebeple meme başların zedelenip yara olabilir, bu da emzirirken canının yanmasına sebep olur.
Emzirirken Nasıl Beslenmelisin?
  • Süt üretimi için ek 500 kaloriye daha ihtiyacın vardır. Bunu karşılamak için de mevsimine uygun bol taze sebze, meyve içeren yeterli ve dengeli bir diyet uygulamalısın.
  • Gün içerisinde 3 ana öğün, 3 ara öğün olarak beslenmelisin.
  • Her öğünde her besin grubundan tüketmelisin.
  • Emzirme sırasında ya da hemen sonrasında 1-2 bardak su içerek süt üretimini artırabilirsin.
  • Temiz içme suyu, taze sıkılmış meyve suları, süt, fermente süt ürünleri gibi uygun sıvıları içmelisin.
  • Alerji ve gaz yapabilecek çikolata, inek sütü, çiğ sebze ve meyvelerden özellikle ilk 10 gün uzak durmalısın.
  • İyi pişmiş et, balık, yumurta ve süt tüketmelisin.
  • Tuz kısıtlaması gerektiren bir sağlık problemin yoksa iyotlu tuz kullanmalısın.
  • Hazır yiyecek ve içecekleri tüketmemelisin.
  • Çayı yemeklerden 1 saat sonra açık şekilde; kahve, hazır kahve gibi içecekleri günde 1 fincan içebilirsin.
  • Sigara, alkol kesinlikle kullanmamalısın.

Bebeğine anne sütü verdiğin süre boyunca bebeğin senin vücut besin depolarını kullanırken anne sütünün salınımı ve içeriği senin beslenmenden etkilenir. Bu sebeple iyi ve dengeli beslenmeli ve vücut besin depolarını dolu tutmalısın.

Emzirme dönemi boyunca Regenesis Max sağlıklı beslenmene, vücut besin depolarını takviye etmene yardımcı olacaktır. İlgili bölümümüze şuradan ulaşabilirsin.

Emzirme Önlüğü ve Yastığı Kullanmanın Faydaları

Yeni nesil bir anneysen daha özgür ve hayatın daha çok içinde olmak isteyebilirsin. Emzirme döneminde de rahatça sosyalleşebilmek, kalabalık ortamlarda bulunabilmek için bebeğini emzirmekten ödün vermek zorunda değilsin. Kendini rahat hissederek bebeğini halka açık yerlerde emzirmen mümkün. Emzirme önlüğü kullanarak park, çarşı, toplu taşıma, plaj gibi kalabalık ortamlarda acıkan bebeğini dilediğin zaman emzirebilirsin.

Yine emzirirken, bebeğin için en uygun pozisyonu bulmaya çalışabilirsin. Hem bebeğini kolayca beslemek hem de kendi omurga sağlığını korumak için bebeğinin poposunun ve başının altını destekleyen emzirme yastıklarından yardım alabilirsin

Meme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Memeleri her emzirmeden önce temizlemene gerek yoktur. Bebeğe mikroplar memeden değil ellerden bulaşır. En önemli olan ellerini sık sık yıkamandır. Meme başının etrafındaki deriden salgılanan yağlı bir madde meme ucunu çatlaklara karşı korur. Yine de meme başı çatlağı sıkıntısı yaşıyorsan doğal içerikli emzirme dönemine özel kremlerden kullanabilirsin. Yine emzirme döneminde uygun bedende ve pamuklu emzirme sütyeni kullanılmalısın.

Regenesis Max ‘a tüm eczanelerden ulaşabilirsiniz.