Hamileliğe Hazırlık > Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik sebebiyle salgılanan hormonlar; meme ucu hassasiyeti, akıntı, idrar rengi, kasık ağrısı, mide bulantısı, yerleşme kanaması gibi değişim ve sinyallerle erken hamilelik belirtileri verebilir.

Reglin mi gecikti, memelerinde hassasiyet mi var, miden mi bulanıyor, vücudunda şüphe uyandıran garip şeyler mi oluyor? O zaman tebrikler, hamile olabilirsin! Hamilelik sebebiyle salgılanan hormonlar, vücutta meydana gelen değişimler hamilelik belirtilerini farklılaştırabilir. Östrojen ve progesteron hormonlarının artışı hamileliğin ilk belirtilerine sebep olur. Bu hormonların vücuttaki artışı ile birlikte; adet gecikmesi, vajinal akıntılar, kasık ağrısı, mide bulantısı, koku hassasiyeti, memelerde daha fazla hassasiyet oluşumu ve göğüslerin büyümesi gibi erken hamilelik belirtileri dikkat çeker. Hamileliği işaret eden semptomlar ilk haftalarda çok belirgin düzeyde olmasa da hormonal değişimler, bedeninde hızlı bir şekilde kendini göstermeye başlamaktadır.

Bazı kadınlar bu belirtileri yoğun olarak hissedebilirken, sen hissedemeyebilirsin. Bu da hamile olup olmadığın konusunda kesin bilgi vermeyerek seni şüpheye düşürebilir. Emin olamadığın durumda da eczaneden aldığın hamilelik testini uygulayabilirsin.

Rahim içerisine yerleşen embriyonun rahme tutunması, çoğalan embriyo hücrelerin "β-hCG hormonu" adı verilen hamilelik hormonunu salgılaması ve bu hormonun anne kanında tespit edilebilir bir seviyeye ulaşması için belli bir süre geçmelidir. 12 gün geçmeden önce uygulanan hamilelik testlerinden sağlıklı sonuç alınamayabilir. Kesin sonuç almak için de mutlaka bir sağlık kurumuna başvurup kan testi yaptırman gerekmektedir.

Hamilelik testi 2 türlü yapılabilir;
  • İdrardan hamilelik testi

Uygulaması çok kolaydır ve sonucu birkaç dakika içinde öğrenebilirsin. Evde idrara daldırılan test çubuğunun renk değişiminin yorumlanması ile sonuç öğrenilir. Çubuğun ortasında iki çizginin oluşması hamilelik testinin pozitif olması, yani hamile olduğun anlamına gelir. Ama dikkat! Eğer erken davranırsan negatif sonuç alabilirsin, o yüzden sakın hemen moralini bozma. Doğru sonuç için adet tarihinin geçmesini beklemen gerekir.

  • Kanda hamilelik testi

Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren pozitifliği güvenilir bir şekilde, %97 doğruluk oranı ile sonucu verir. İdrar testine göre 1 hafta-12 gün kadar daha erken hamilelik varlığını gösterir. Sonucun çıkması için birkaç saat beklemen gerekebilir.

Hamilelik belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir
  • Adet gecikmesi

Adet gecikmesi genel olarak tüm hamileliklerde yaşanan ilk belirtidir. Adet gecikmesinin birçok sebebi olabileceği için öncelikle bir uzmana başvurmalı ve sebebini kesinleştirmelisin.

  • Memelerde Hassasiyet

Memelerde yaşanan hassasiyet hamilelik boyunca yaşanan en yaygın belirtidir. Memelerin, adet dönemi öncesi gibi şişip hassaslaşabilir.

  • Yorgunluk

Hamilelik sürecinde kan volümün artmaktadır. Bundan dolayı metabolizman hızlanır ve sana da bebeğe de yeterli oksijen ve besin alışverişinin sağlanmasına yardım eder. İşte bu süreç yorgunluğa sebep olur.

  • Bulantı

Hamilelik şüphesini güçlendiren en yaygın, bilindik belirtidir. İlk hamilelik döneminde kadınların 4’te 3’ünün ortak şikâyeti olan mide bulantısı fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Hamilelikte mide bulantısı östrojen ve Beta HCG hormonlarının artmasıyla ilişkilidir. Zaman zaman kusmaya neden olabilir. Hamilelikte bulantı, ilk 3 ay boyunca seni epey zorlayabilir. Bu dönemde beslenmeye ve besin takviyesine özen göstermen gerekmektedir.

 
  • Uyku hali

Bu aralar canın sürekli uyumak istiyorsa bu progesteron hormonunun artmasında dolayı olabilir. Artan progesteron hormonu, uyuma isteği yaratabilmektedir. İlk 3 aylık hamilelik belirtilerinde sürekli uyuma isteği ve yorgunluk olabilmektedir. Hamileliğin 3’üncü ayından sonra daha dinç ve enerjik olacaksın.

  • İştahın açılması ya da kapanması

Devamlı miden kazınıyor, bir şeyler mi yemek istiyorsun?.. Hamileliğin ilk haftalarından itibaren iştahın kapanması ya da açılması gibi durumlar söz konusu olabilir. Yaşanan mide bulantıları sebebiyle de bazı besinlerden tiksinebilirsin ve iştah kapanabilir.

  • Kasıklarda batma-ağrı

Hamilelik belirtileri arasındaki kasık ağrıları 4 ve 5’inci haftalarda görülebilmektedir. Bunun sebebi embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesidir. Kasık ağrısıyla birlikte kanama da görüyorsan mutlaka bir doktora danışmalısın.

  • Sürekli idrara çıkma isteği

Bebek, rahim içerisinde gelişir ve rahim ise mesaneye yani idrar torbasına oldukça yakın bir konumdadır. Hamileliğin ilk haftalarında bile rahim mesaneye baskı yapabilir.

  • Mide ekşimesi ya da kabızlık

Bu belirtiler rahminin büyümeye başladığı ve hormonal farklılıkların yaşandığı anlamına gelir.

 
  • Kokulara karşı hassasiyet

Önceden rahatsız etmeyen bazı kokular hamilelik süresince çok keskin hatta rahatsız edici gelebilir. Özellikle sigara, parfüm ve yemek kokularında mide bulanıyor ve kusacak gibi oluyorsan östrojen hormonun tavan yapıyor demektir.

  • Mide yanması

Hamilelik belirtileri arasında mide ve sindirim problemleri de yer alabilmektedir. Salgılanan progesteron hormonu, yiyeceklerin yemek borusundan daha yavaş ilerlemesine sebep olur, yiyeceklerin sindirilmesi ve midenin boşalması gecikebilir bu da mide yanması gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

  • Vücut Isısı

Vücut termometren sürekli yukarı doğru bir ivme mi kazanıyor?  Hamilelik sürecinde anne adayındaki değişimlerden bir diğeri de vücut ısısındaki artıştır.

  • Duygu durumu değişimleri

Patlamaya hazır bir bomba gibi hissedip sonra bir anda sevgi yumağına dönüşüyorsan hormonların yine bir o yana bir bu yana savruluyor demektir. Hamilelik süreci, anne adayının hormonal olarak değiştiği bir süreçtir.  Bu durum anne adayının psikolojisine de yansır ve sık sık duygu dalgalanmaları yaşayabilir. Sinirlilik-huysuzluk-duygu değişimi halleri hamileliğin ilk dönemlerinde başlamaktadır. Bu ruh halinin sebebi hormon düzeylerindeki değişimdir.

  • Erken kanama

Hamilelik belirtileri arasındaki kanama yerleşme kanaması denilen bir kanamadır. Bu kanama hafif ve açık renklidir. Kanamanın çok fazla ya da anormal olması durumunda mutlaka bir uzmana danışmalısın.

 
Regenesis Max ‘a tüm eczanelerden ulaşabilirsiniz.