Hamilelik Sonrası > Hamilelik Sonrası Bakım Nasıl Olur?
Hamilelik Sonrası Bakım Nasıl Olur?

Doğum sonrası fizyolojik ve psikolojik bakım için gerekli öneriler

Doğum öncesi hormonlarınla beraber bedenin de pek çok değişim ve gelişim yaşadı. Bu arada sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve doğum yapmak, psikolojini sağlıklı tutmak için kendinden ödün vermeden özel bakımına dikkat etmeye özen gösterdin. Doğumdan sonra da kendini düşünmeli, tüm ilgini bebeğine verip kendi ihtiyaçlarını es geçmemelisin. Bebeğine kavuştuğunda, her geçen gün değişen vücudun eski haline dönecek elbet ama tabii bunun için dikkat etmen gereken şeyler var. Doğum sonrası bakım yöntemlerini deneyerek eski formuna kavuşabilir, iyileşme sürecini hızlandırarak bakımlı bir anne olarak yoluna devam edebilirsin. İşte, doğum sonrası yapabileceğin bakım önerileri:

Doğum sırasında vajina ve anüs arasında açılan bir kesi açılabilir ya da vajinal yırtılma durumunda dikiş atılabilir, buna epizyotomi denir. Hastaneden ayrılmadan önce hemşirelerden ya da doktorundan dikiş yerine nasıl bakım yapacağını öğrenmen faydalı olacaktır. Dikişlere bakım yapmak kolay ve acısız olmakla beraber olası başka enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Her gün ılık su ve doğal bir sabunla duş almak yaranı temiz ve kuru tutmana yardım eder. Bir havlu yardımıyla hafifçe dokunarak o bölgeyi kurulayabilirsin. Yine, kanın bu bölgede birikmesini önlemek için her saat başı on dakika boyunca uzanabilirsin. Rahimden gelen vajinal doku ve kan akışı olan lokiya için de yine gün içinde 3-4 sefer özel bölgeyi ılık su ve sabunla yıkmak gerekli hijyeni sağlayacaktır.

İlk birkaç gün içinde anne sütü ile beslemeyi öğrenirken memelerin hassasiyet gösterebilir, emzirme sırasında keskin bir ağrı hissedebilirsin. Yine meme ucunda acıya sebep olacak kanamalı yaralar da meydana gelebilir. Bu bebeğini doğru bir şekilde emzirmediğin anlamına gelir. Doğru emzirme için; bebeğinin ağzını kocaman açıp, memenin kahverengi kısmını tamamen ağzının içine almasını sağlamalısın. Eğer ağrın varsa, meme dokusuna zarar vermemek için en kısa zamanda emzirme danışmanından destek almalısın. Meme ucunda oluşan çatlak ve yaralar için de doğum öncesinde kullanmaya başlaman gereken lanolin içerikli meme ucu kremlerini kullanmaya devam edebilir, kendi sütünü meme ucuna sürebilirsin.

Doğum sonrası bakımın çok önemli bir kısmı da yeterince dinlenmeden geçer. Bebeğinle geçen ilk geceler çok yorucu olabilir, vücut ritmini buna alıştırmanın en iyi yolu, bebeğine uyum sağlayarak, o uyuduğunda senin de uyumandır. Özellikle doğum yaptıktan sonraki ilk birkaç gün, buna dikkat edersen ilerleyen günlerde daha enerjik ve iyi hissediyor olacaksın.

Hamileliğin sürecindeki hormonel değişim ve kilo artışı cilt çatlaklarına ve lekelerine sebep olabilir. En fazla karın, göğüs, bel ve kalça bölgesinde görülen bu çatlaklara karşı dengeli beslenmeye ve vücudun nem dengesini korumaya özen göstermelisin. Oluşan çatlakların tamamen geçmesi biraz zor olsa da izlerinin görünümünü büyük oranda azaltabilirsin. Leke tedavisi için genelde C vitamini destekleri ve fitik asit içeren bitkisel içerikler önerilmektedir. Doktor önerisinde kullanacağın leke karşıtı kremler de görüntülerinin azalmasına fayda sağlayabilir. Çatlaklar için lazer tedavisi de alternatif bir çözüm sunabilir.

Doğumdan sonra bir süre boyunca ayaklarında ve bacaklarında şişme hissedebilirsin. Bu şişkinliği azaltmak için, özellikle yatarken, ayaklarını mümkün olduğunca yukarıda tutman faydalı olabilir.

Doğumdan sonraki 2-6 aylık dönemde saç dökülmeleri yaşaman çok olağan bir durum. Uzmanlar da doğum sonrasında yaşanan saç dökülmelerini normal kabul etmektedir. Hamilelik boyunca yüksek seyreden östrojen hormonunun doğum sonrasında normal seviyesine inmesi saç dökülmesinin başlıca sebebidir. Kalıcı bir saç kaybı değildir ama bu dönemde kansız kalmamaya özen göstermeli ve saç derinin sağlığı için doktor tavsiyesiyle uygun bir ürün kullanmalısın.

Doğumdan sonraki 2-6 aylık dönemde saç dökülmeleri yaşaman çok olağan bir durum. Uzmanlar da doğum sonrasında yaşanan saç dökülmelerini normal kabul etmektedir. Hamilelik boyunca yüksek seyreden östrojen hormonunun doğum sonrasında normal seviyesine inmesi saç dökülmesinin başlıca sebebidir. Kalıcı bir saç kaybı değildir ama bu dönemde kansız kalmamaya özen göstermeli ve saç derinin sağlığı için doktor tavsiyesiyle uygun bir ürün kullanmalısın.

Hamilelik sırasında kanda artan hormon seviyeleri, vücudunun nem dengesini de etkiler. Hamilelik sırasında kurumuş ve çatlamış cildine yoğun nemlendiricili ve vitaminli bakım kremleriyle sıklıkla uygulama yapabilirsin. Her duş sonrasında ve ellerini yıkadığında da nemlendirici krem ve sabunlardan yararlanabilirsin. Eğer ileri bir seviyede mutlaka bir cilt uzmanına danışmalısın. Doğum sonrasında özellikle karın kaslarında ve karın cildinde meydana gelebilecek “gevşeme”lere karşı da yine bol su ve egzersizle önlem alabilirsin.

Hamilelikte cilt kurumasının yanında fazla yağlanma da görülebilir. Hamilelikte artan androjen hormonu ve bakterilerin üremesiyle sivilce problemi ortaya çıkabilir. Lohusa döneminde de sürebilen sivilce oluşumuna karşı yüzünü düzenli olarak yıkayıp ve sana özel bir havluyla fazla ovalamadan nazikçe kurutmalısın. Yağlı ciltlere özel olarak nemlendirici seçmeli ve sivilcelerine elini sürmemelisin. İleri seviyede sivilce problem yaşıyorsan doktorunun önereceği bir antibiyotik krem kullanabilirsin. Ağızdan antibiyotik kullanıyorsan bunu bebeğinin emzirdikten sonra yapabilirsin.

Anne sütü normalde doğum yaptıktan sonraki üçüncü ya da dördüncü günde gelir. Bu süreçte hafif bir ateş hissedebilir, memelerin neredeyse patlayacakmış gibi şişebilir. Şişlikle beraber sıcaklık ve acı hissetmen de mümkün. Bu hisleri azaltmak için, göğüslerine serin ve nemli bir bez koyabilirsin. En iyi çözüm ise bebeğini sık sık uygun bir şekilde beslemendir.

Bebeğine anne sütü verdiğin süre boyunca bebeğin senin vücut besin depolarını kullanırken anne sütünün salınımı ve içeriği senin beslenmenden etkilenir. Bu sebeple iyi ve dengeli beslenmeli ve vücut besin depolarını dolu tutmalısın.

Emzirme dönemi boyunca Regenesis Max sağlıklı beslenmene, vücut besin depolarını takviye etmene yardımcı olacaktır. İlgili bölümümüze şuradan ulaşabilirsin. (Emzirme dönemi için ürün bilgisine gidelim) Senin için özel olarak hazırladığımız emzirme video içeriğimize göz atabilirsin.

Doğumun ardından enerjinin çoğunu bebeğinin bakımına adarken kendi sağlığınla da ilgilenmek, hamileliğin ardından kolaylıkla toparlanman için çok önemlidir. Sağlığına dikkat etmen bebeğini de sağlıkla beslemen için de gereklidir. Bu sebeple hamilelik döneminde aldığın kilolara takılmak şok diyetler, kalori kısıtlamaları gibi uygulamalardan uzak durmalısın. Sen dengeli besleneceksin ki bebeğin de ihtiyacı olan anne sütünü ve bakımı elde edebilsin. Emzirme döneminde her gün yaklaşık 700 ml süt salgılarsın ve bunun için her gün 500-700 kalori harcarsın, bu da ekstra kaloriye ihtiyacın olduğu ve beslenmeni bilinçsizce kısıtlamaman gerektiğini gösterir. Yoksa vücudun halsiz düşer ve bu durum bebeğine olumsuz yansıyabilir. Zaten doğumdan hemen sonra vücut 4-5 kiloyu hemen kaybeder. Emzirmek de ciddi bir efordur ve kalori harcatır, eğer düzenli bir şekilde emzirirsen bu da kilo vermene yardımcı olacaktır. Günde 3 ana, 2-3 ara öğün yapmalı, kendine bir beslenme düzeni oluşturmalı ve hep aynı saatte beslenmeye özen göstermelisin. Emzirme döneminde özellikle anne sütünü artırmak günde 2.5-3 litre su içmeye özen göstermelisin. Doğumdan sonra ayda 2 kg üzerinde kilo kaybı önerilmez, ne kadar hızlı kilo kaybedersen geri alma riskin de o kadar yüksek olacaktır.

Yeterli ve dengeli beslendiğin, vücudun için gerekli sıvı gereksinimini karşıladığın zaman ekstra bir diyet yapmana da gerek kalmaz. Haftada üç gün açık havada, 40-45 dakika tempolu yürüyüş yapmak, doğumdan 3 ay sonra yoga pilates gibi egzersizlere başlamak hem kilo kaybettirir hem de stres faktörünü azaltır. Hamilelik sonrası karında meydana gelen büyüme, gevşeme ve sarkmaya neden olabilir. Kasların kendini toparlayabilmesi için beslenmeye dikkat edip, egzersizlerin yanı sıra korse kullanımı ile de sürecin hızlanmasına destek sağlayabilirsin. Fakat hamilelik sonrası hemen korse kullanımı tavsiye edilmez. Normal doğumda vücudun toparlanması için 1-2 gün geçmesi ve doktorun önerdiği günlerde, sezaryen doğumdan sonrası ise dikişlerin alınmış olması ve en az 2-3 haftanın geçmiş olması gerekir. Doktorunun onayına göre 6 haftaya kadar günün belli saatlerinde korse takabilirsin, ama gece yatarken mutlaka çıkarmalısın. Uzun süre korse kullanmak hem kan dolaşımında sorunlar yaşamana, bel ağrılarına, iç organlarının zarar görmesine yol açabilir.

Senin için özel olarak hazırladığımız bebeğinle birlikte yapabileceğin hareketler videomuza göz atabilirsin. 

Hamilelik sonrasında da en az hamilelik döneminde olduğu kadar hassas olacağın için psikolojik bakımına da dikkat etmelisin. Hamilelik sonrası sıkça rastlanan depresyon ve yorgunluk sorunlarına karşı masaj yaptırman hem psikolojine hem de bedenine iyi gelecektir.

Bir bebek sahibi olmak, güçlü duyguların yanı sıra, mutlulukla karışık bir korku ve üzüntü de yaratabilir. Eskisine göre daha hassas hissedebilir sık sık ağlayabilirsin. Bunlar anlaşılabilir normal duygulardır. Fakat anksiyete, dehşet ya da tükenmişlik gibi daha güçlü bir hale gelirlerse, mutlaka bir uzmandan destek istemelisin.

Senin için özel olarak hazırladığımız bebeğinle birlikte yapabileceğin hareketler videomuza göz atabilirsin. 

 
Regenesis Max ‘a tüm eczanelerden ulaşabilirsiniz.