Hamilelik Sonrası > Lohusalık Döneminde Beslenme
Lohusalık Döneminde Beslenme

Lohusalık döneminde annenin eski sağlığına kavuşması ve bebeğini sağlıklı bir şekilde besleyebilmesi için alması gereken besinler.

Doğumdan sonraki ilk 40 günü kapsayan döneme verilen adıyla lohusalık doğumdan hemen sonra kendini toparlamaya başladığın dönem olarak nitelendirilir. Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal ve ruhsal değişikliklerin lohusalık döneminde yavaş yavaş normale dönmeye başlar. Lohusalık döneminde eski sağlığına kavuşman ve bebeğinin beslenmesini sağlıklı bir şekilde karşılayabilmen için özellikle beslenme konusunda dikkatli davranmalısın.

Emziren bir kadın salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmını yediklerinden sağlar. Annenin diyetinin sağladığı enerjinin %80’i süt enerjisine dönüşmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir annenin günde ortalama 700–800ml süt salgıladığı esas alınırsa, emzirme döneminde günlük beslenmeye 750 kal ek yapılmalıdır.

Bir lohusa olarak, aynı hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde olduğu gibi bu dönemde de öncelikle sağlıklı ve düzenli beslenmen gerekmektedir. Beslenmenin yanı sıra her fırsatta dinlenmeli ve vücut dengenin kısa sürede eski haline dönmesine yardımcı olmalısın.

Lohusa Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Lohusalık döneminde senin beslenmen kadar bebeğinin beslenmesi de oldukça önemlidir ve bunun yolu senin düzenli ve sağlıklı beslenmendir. Tükettiğin gıdalardaki vitamin ve mineraller süt yoluyla bebeğe geçerek bebeğin gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu nedenle lohusalık döneminde vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri tercih etmen bebeğinin gelişimi açısından da büyük önem taşımaktadır. Gebelik döneminde değişen hormonlarının eski sağlığına kavuşması için sağlıklı beslenmen çok önemlidir. Beslenme ile tamamlayamayacağın bazı açıklar da mevcuttur. Bunun için Emzirme dönemi boyunca Regenesis Max kullanabilirsin. Regenesis Max’in etkilerini öğrenmek istiyorsan Neden Regenesis Max Kullanmalısın sayfamıza göz atabilirsin.

Yine gebelik döneminden emzirme dönemine geçişte aşırı stres, şeker ve tiroid kaynaklı kilo artışı gibi çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirsin. Bunun için öncelikle doktorunuza başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalı ve önerilen diyetle beslenmelisin.

Lohusalık döneminde;

  • Sürekli bol su içmelisin.
  • Bol meyve ve sebze tüketmelisin.
  • Vitamin ve mineralli yiyecekler tüketmelisin.
  • Tuzu ve şekeri az kullanmalısın.
  • Et, sebze ve balık tüketimini asla ihmal etmemelisin.
 

 

Lohusalıkta Sıvı Tüketiminin Önemi

Lohusalık döneminde bebeğini emzirerek besliyorsa bol sıvı tüketmen oldukça önemlidir. Anne sütünün yeterli miktarda olması için düzenli olarak sıvı tüketimi gerçekleştirmelisin. Bu dönemde bol su, meyve suyu, komposto, ayran ve önerilen bitki çaylarını tüketebilirsin.

Yeterli süt üretimi için a günde 3 litre sıvı alman önerilmektedir. 3 litre sıvının 2 litresini su geri kalan 1 litresini ise meyve suyu, komposto, çorba gibi seçeneklerle karşılayabilirsin. Lohusalık döneminde rezene, ısırgan, ıhlamur ve papatya çayı gibi bitki çaylarını doktorunun onayını alarak tüketebilirsin.

Bu dönemde siyah çay ve kahve tüketmen önerilmemektedir ama çaysız veya kahvesiz ayılamıyorsan, kafein oranı az kahveler ve mümkün olduğunca açık çay tüketebilirsin. Aynı zamanda çay tüketiminde dikkat etmen gereken diğer bir önemli husus ise yemeklerden iki saat önce veya sonra tüketmendir.

Lohusalık Döneminde Sebze ve Meyve Tüketimi

Sebze ve meyve tüketimi herkes için sağlıklı beslenmenin ön koşullarından biridir. Bu nedenle lohusa dönemindeysen gerekli vitamin ve mineralleri doğal yollardan alma için bol bol sebze ve meyve tüketmen gerekmektedir. Sebze ve meyvelerin mevsiminde, organik ve taze olmasına dikkat etmeli, tüketmeden önce bol su le iyice yıkamalısın. Lohusalık döneminde yeşil salata tüketimi özellikle önerilmektedir. Fakat salatalarda yağ, mayonez ve salata soslarını, nar ekşisi, limon ve sirkeyi mümkün olduğunca az kullanmalısın.

Emzirme döneminde brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak ve kuru baklagillerin yanı sıra acı baharatlı besinlerin tüketilmesi sütünün tadında değişikliklere ve bebekte gaz problemine sebep olabilir. Bu besinlerin tüketiminden kaçınmalısın.

Lohusalıkta Vitamin ve Mineral Desteği

Emzirme döneminde aldığın vitaminlerin süt yoluyla bebeğine geçmesinden ötürü vitamin eksikliği yaşaman çok olasıdır. Bu nedenle emzirme döneminde vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri tercih etmen gerek bebeğinin beslenmesi gerekse senin vitamin-mineral değerlerinin korunması açısından oldukça önemlidir.

Bu nedenle kılavuzlar tüm hamilelerin günde 400 μg folik asit içeren günlük bir takviye kullanmasını, hamile kalmadan 3 ay önce folik aside başlanmasını ve ilk 12 hafta devam edilmesini önermektedir

Emzirme döneminde annenin ihtiyacı olan minerallerden biri olan çinko alımı için et, peynir, badem, ceviz ve kuru fasulye tüketebilirsin.

Bebeğine anne sütü verdiğin süre boyunca bebeğin senin vücut besin depolarını kullanırken anne sütünün salınımı ve içeriği senin beslenmenden etkilenir. Bu sebeple iyi ve dengeli beslenmeli ve vücut besin depolarını dolu tutmalısın.

Emzirme dönemi boyunca Regenesis Max sağlıklı beslenmene, vücut besin depolarını takviye etmene yardımcı olacaktır.

Lohusalık Döneminde Kaçınılması Gereken Besinler

Şarküteri hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde olduğu gibi, lohusalık döneminde de sakıncalı olabilir. İçeriğindeki zararlı nitrat bileşenlerinin vücut sağlığını olumsuz yönde etkilediği söylenmektedir. Vücudunun oldukça hassas olduğu lohusalık döneminde bu besinlerden uzak durman iyi olabilir.

Makarna, hamur işi, börek, tatlı, pilav ve kızartma gibi kalorisi yüksek besinler de lohusalık dönemi için sakıncalı besinler arasında yer alırlar. Bu dönemde kızartma yemekleri yerine haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanmayı tercih etmelisin.

Alkol ve sigara bu dönemde de kesinlikle uzak durman gereken şeylerdir. Lohusalık döneminde tüketilen alkol ve sigara hem annenin vücuduna hem de bebeğin gelişimine büyük hasarlar verebilir. Unutmamalısın ki tükettiğin her besin süt yoluyla bebeğine geçmektedir.

Anne Sütünü Arttıran Önemli Besinler:

 
  • Su
  • Yulaf
  • Balkabağı
  • Rezene
  • Arpa
  • Baklagiller
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Ceviz, Fındık, Badem
 
Lohusalık Dönemi İçin Örnek Beslenme Menüsü
Regenesis Max ‘a tüm eczanelerden ulaşabilirsiniz.