Hamileliğe Hazırlık > Nasıl Hamile Kalınır?
Nasıl Hamile Kalınır?

Kolay hamile kalmak için neler yapılmalı, hamile kalmayı kolaylaştıracak etkenler ve yöntemler nelerdir?

Söz konusu çocuk sahibi olmaya gelince her çift aynı süreç içerisinde bebek planına ulaşamayabilir. Kimi çift çok kısa sürede bebek sahibi olabilirken, kimi çift için o kadar kolay olmayabilir. Peki kolay hamile kalmak için neler yapmalısın, hamile kalmanı kolaylaştıracak yöntemler nelerdir?

 
 

Öncelikle hamile kalmak için üzerinde baskı hissetmemeli kendini strese sokmamalısın. Çünkü kronik stres vücutta kortizol adı verilen bir hormonun salgılanmasına neden olur ve bu hormon ise sinir sisteminin işleyişini etkilediği için hormon üretimi ve işleyişi bozulur. Beraberinde stres düzeyin arttıkça adet düzen de bozulabilir. Bu nedenle hamile kalmak istiyorsan kesinlikle stresten uzak durman gerekmektedir.

Hamilelik öncesi kadın doğum uzmanına başvurman sağlıklı ve sorunsuz bir gebelik süreci geçirmen için önemlidir.  Kadın doğum uzmanı gebelik öncesi yapacağı muayene ve ultrasonla vücudunun gebeliğe hazır olup olmadığını değerlendirir ve gerekli kan ve idrar testlerini ister. Çıkan sonuçlara göre sana vitamin desteği önerebilir. Günlük alacağın 400 mikrogram folik asit vitamin desteği senin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmen ve bebeğinin gelişimi için destek sağlayabilir.

Hamile kalma sürecini kolaylaştırmak için adet tarihlerini not etmen, adet düzenini gözlemlemen sağlıklı olacaktır. 21 günden sık 45 günden fazla süren adet düzensizliklerin varsa bu durumu kadın doğum uzmanı ile paylaşmalısın. Adetten kaç gün sonra hamile kalınacağı adet süresine göre değişkenlik gösterir. Normal koşullarda bir sonraki adetten 14 gün önce hamile kalınır.

 
 

Ancak bir sonraki adetin ne zaman olacağını çoğu zaman tam olarak bilemeyebilirsin. Tamamen düzenli adet görüyorsan bunu hesaplamak kolaydır. Örneğin 30 günde bir düzenli adet gören bir kadın adetinin başlamasından 16 gün sonra hamile kalırken (30-14 = 16. Gün), 26 günde bir adet gören kadın adetten 12 gün sonra hamile kalır (26-14 = 12. Gün). Adetten sonra hamile kalma günü kadından kadına aydan aya farklılık gösterebilir.

Hamile kalmak için takvim yöntemi de kullanabilirsin ama bunun için adetlerinin her zaman son derece düzenli olması gerekir. Düzenli adet görüyorsan adetinin başlangıcından itibaren 14. ve 16. günlerde birliktelik yaşaman takvim yöntemi ile hamile kalman için yüksek olasılıklı günler olabilir.

Öte yandan kolay gebe kalmak ve sorunsuz bir gebelik yaşamak için gebelik öncesi fazla kilolarından kurtularak ideal kiloya ulaşman, düzenli spor yapmayı, sağlıklı beslenmeyi ve yeterli uykuyu alışkanlık haline getirmen de çok önemlidir.

 
 

Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kurtulman için en ideal zaman da hamilelik öncesi dönemdir. Hamile kalabilmek için cinsel yaşamı tüm doğallığı ile yaşamalısın. Hangi cinsel pozisyon olursa olsun birliktelik sonrası 15-30 dakika kadar yatar pozisyonda istirahat etmen sperm hücrelerinin daha fazla geçişine katkı sağlayarak hamile kalmanı kolaylaştırabilir.

Hamile kalmanı sağlayacak adımlar
  • Sağlık kontrolünden geçmelisin
  • Yumurtlama dönemini hesaplamalısın
  • Beslenmene dikkat etmelisin
  • Stresten uzak durmalısın
  • Çok sıcak ortamlardan uzak durmalısın
  • Cinsel ilişki sonrası sırt üstü yatmalısın
  • Egzersizlerine devam etmelisin
  • Düzenli uyumaya özen göstermelisin
Regenesis Max ‘a tüm eczanelerden ulaşabilirsiniz.